Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2010 18:47 - Пещера Снежанка
Автор: smiless Категория: Туризъм   
Прочетен: 4393 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 15.05.2010 19:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageimageПещера Снежанка е разположена в Баташката планина в Родопите и се намира на 5 км от град Пещера. Открита е през 1961 година случайно от алпинисти, които за първи път влезли в нея в 9 часа сутринта и излезли късно вечерта, запленени от красотата и.

imageПещерата е трудно достъпна - около 45 минути нагоре по стръмна еко пътека, дълга 830 метра. След отклонението от главния път от гр.Пещера към гр.Батак, има около 2 км асфалтиран път, по който се стига до паркинг, където може да оставите автомобила си.
Независимо от това, че е сравнително малка, в пещерата можете да видите едни от най-красивите ледникови форми в България. Постоянната годишна температура е 6°. Пещерата е образувана от Новомахленската река през епохата на леванта и дооформена през кватернера.

imageimageimage
 Снежанка не е голяма, но по красота няма равна в цяла България. Съкровищата на пещерата са съсредоточени в две зали. В началото на голямата зала са открити следи от живот от древните траки. И сега могат да се видят две отлично запазени огнища. В самото начало вниманието ни се приковава от уникалните за Снежанка сталактити –вимета. image Продължавайки нататък попадаме в един приказен святimage на сталактити, сталагмити и сталактони, много от които приличат на джуджета, животни и герои от приказките. На места сталактитите достигат до няколко хиляди на квадратен метър. Формите и размерите им са толкова разнообразни, че съзнанието ни не може да ги възприеме. След това е Вълшебната зала, в която се намира и сталагмита Снежанка, на който е кръстена пещерата. Тя е малка и кокетна, и сякаш е сложена там, за да плени сърцата ни. В същата зала се намират и сталактитите – музикални инструменти, които при почукване с пръст издават чудни мелодии.
imageimageimageimage                            
 


Тагове:   пещера,


Гласувай:
7




1. elincetyy - ...
15.05.2010 19:10
Пещерата наистина е нещо уникално,може да е малка,но има какво да се види в нея.:)
цитирай
2. smiless - Да :) наистина е много красива :)
15.05.2010 19:18
Да :) наистина е много красива :)
цитирай
3. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
15.05.2010 22:54
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - РОДОПИТЕ


С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
4. анонимен - Пещерата е много красива, но за ж...
17.05.2010 10:54
Пещерата е много красива, но за жалост от снимките ти нищо не се вижда. Един добронамерен съвет - качвай снимки с по - голяма резолюция за да могат хората, които не са виждали на живо красотите на България, да се насладят поне на качествени снимки
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: smiless
Категория: Регионални
Прочетен: 11882
Постинги: 2
Коментари: 4
Гласове: 41
Архив